Oppilaiden ohjeet

Oppilaiden tunnukset eri järjestelmiin

Kaikki Tampereen perusopetuksen oppilaat saavat käyttöönsä opetusverkon tunnuksen. Tunnuksen saamisen yhteydessä on allekirjoitettu tunnussitoumus (sis. käyttösäännöt). Tunnus on oppilaan vastuulla ja sitä ei saa antaa muille käyttöön eikä oppilas itsekään saa käyttää muiden tunnuksia.

Tyypillisesti tunnus on muotoa etunimi.sukunimi, mutta muunlaisiakin tunnuksia joillakin oppilailla on.

 • Jos olet unohtanut salasanasi tai salasana on vanhentunut, uuden salasanan saat opettajaltasi tai koulunne tunnusvastaavalta.
 • Salasana kannattaa vaihtaa sellaiseksi, minkä itse helposti muistaa ja mitä kukaan muu ei arvaa.
 • Salasana pitää vaihtaa aina vähintään puolen vuoden välein osoitteessa https://opetus.tampere.fi/salasana.
  • Salasanan vähimmäisvaatimukset: Isoja kirjaimia A-Z, pieniä kirjaimia a-z, numeroita 0-9, vähintään 8 merkkiä, ei erikoismerkkejä tai ääkkösiä.
  • Omaa nimeä ei saa käyttää eikä aikaisemmin käytettyjä salasanoja.

Koulun koneet, Helmi ja Koppa

Koulun koneille ja palveluihin kirjaudutaan suoraan omalla tunnuksella ja omalla salasanalla.

Office 365 -pilvipalvelu ja Reppu-oppimisympäristö

Office 365 -palveluun kirjaudutaan osoitteessa opetus.tampere.fi ja Reppuun reppu.tampere.fi. Kun jompaankumpaan olet kirjautunut olet sisällä molemmissa. Opetusverkon työasemilta Internet Explorer -selaimella palvelut tunnistavat suoraan, kuka on kirjautuneena tietokoneelle eikä näin olen pyydä tunnuksia näihin palveluihin.

Muualta tai muilla selaimilla käytettäessä kysytään tunnuksia, jotka ovat samat opetusverkon tunnus ja salasana -yhdistelmä kuin tietokoneelle kirjautuessa, mutta myös vaihtoehdot opetus\etunimi.sukunimi tai etunimi.sukunimi@opetus.tampere.fi kelpaavat. Jos kirjautuu Microsoftin oman kirjautumissivun kautta (portal.office.com), tulee käyttää sähköpostiosoitteen muotoista opetusverkon tunnusta.

Eri oppilailla ja eri tilanteissa toimii eri versiot, opi tuntemaan itse, mikä versio sinulla toimii.

Jos kotikoneellasi ei vielä ole Microsoft Office -pakettia, voit ladata itsellesi MS Office 2016 -ohjelmistopaketin Office 365 -palvelun etusivun "Asenna nyt" -linkistä. Huomioi kuitenkin seuraavat asiat:

 • Käyttöoikeus loppuu, kun oppilaan opetusverkon tunnus ei ole enää voimassa (peruskoulu loppuu tai vaihtaa koulua).
 • Kaupungin Office 365 -sopimukseen kuuluu oppilaille oikeus käyttää Office 2016 -ohjelmistopakettia viidessä laitteessa (Windows ja Mac) ja mobiililaitteissa.
 • Ohjelma aktivoidaan omilla tunnuksillasi, joiden perässä tulee olla @opetus.tampere.fi -pääte.
 • Aktivointi pätenee vain tunnuksen haltijalle, eli jos samaa konetta käyttävät muutkin, tarvitsevat he omat tunnukset aktivointiin.
 • Älä asenna ohjelmistoa harkitsematta vaan kannattaa keskustella asiasta koneen muidenkin käyttäjien kanssa.

Office 365 -palvelun mukana jokainen oppilas on saanut myös kaupungin tarjoaman sähköpostin. Sitä pääsee käyttämään Office 365 -palvelun kautta kohdasta Outlook.

Langattomat verkot LANGATON-WPA ja WirelessTampere

Tampereella kouluissa on käytössä langattomia verkkoja. Niistä LANGATON-WPA ja WirelessTampere ovat sellaisia, joilla oppilaat pääsevät internettiin. Molempiin verkkoihin käytetään oman opetusverkon tunnuksen pitkää muotoa eli etunimi.sukunimi@opetus.tampere.fi -muotoista. Salasana on opetusverkon salasana.

Esimerkiksi oppilaan Mikko Mallikas tunnus olisi mikko.mallikas@opetus.tampere.fi ja salasana sama, millä hän kirjautuu koulun koneille.

Mitä eroa verkoilla on?

WirelessTampere -verkko pitää yhteyden aktiivisena niin kauan kuin verkkoa käytetään. Jos laite ei käytä verkkoa n. puoleen tuntiin, yhteys katkeaa ja kirjautumista pyydetään uudestaan.

LANGATON-WPA -verkko on aina aktiivinen, jos kirjautunut laite on verkon kuuluvuusalueella. Myös silloin, kun verkkoa ei käytetä. Verkkoa ei pidä kuormittaa turhaan, joten voit katkaista yhteyden, kun et tarvitse verkkoa.