Ideoita opetukseen

Epun mediareppu -hankkeessa on kehitetty loistavia pedagogisia malleja TVT:n käyttöön esi- ja alkuopetuksessa: miten toteutat esim. kamerasuunnistuksen, sanomalehtipajan, animaatiopajan tai uutislähetyksen.

Tampereen OPS-agenttien blogista löytyy monenlaisia ideoita opetukseen.

Digikirja-hankkeen blogista löydät ideoita vuosiluokkien 1-2 opetussuunnitelman mukaisten tieto- ja viestintäteknologisten taitojen saavuttamiseen.

Välineitä tiedonhallinnan ohjaukseen ja opettamiseen lukiossa löydät Tiedonhallinnan oppaasta.

Web-kameralla nopeita tallenteita! Jos luokassasi on web-kamera ja koneellasi Windowsin Elokuvatyökalu, saat näppärästi tehtyä tallenteita vaikkapa kielten tunneilla. Oppilaat pääsevät esiintymään ja kuulemaan omaa ääntänsä. Malli selitetty tarkemmin täällä.

Äänestyksiä ja kyselyitä! Socrativella saat kätevästi tehtyä luokassa pikaäänestyksiä, joihin oppilaat voivat vastata vaikkapa omilla älypuhelimillaan. Voit myös pitää sillä läksynkuulusteluita tai muita testejä - ohjelma jopa tarkastaa ne puolestasi. Ohje Socrativen käyttöön.

Animaatio nopeasti! Dvolver Moviemakerilla voi valita animaatioon taustan, tilanteen, henkilöt ja musiikin sekä kirjoittaa vuorosanat puhekupliin (huom ääkköset eivät toimi). Valmiin animaation voi jakaa sähköpostilla ja upottaa esim. blogiin. Helppo ja nopea käyttää, sopisi vaikka kielten tunnille. Video-ohje palvelun käyttöön.

Videoita helposti! Screencast-o-matic on helppokäyttöinen työkalu, jolla voit tallentaa näyttösi tapahtumia, ääntä ja web-kameran kuvaa. Sen avulla voit tehdä vaikkapa PowerPointeistasi videoita - katso vierestä esimerkki ranskan er-verbeistä. Lyhyt ohje videon tekoon.

Lisätietoa qr-koodilla! Qr-koodeilla voi kätevästi antaa lisätietoa käsiteltävästä aiheesta. Ne voivat johdattaa esimerkiksi asiaa selventävään opetusvideoon tai verkosta löytyviin tehtäviin. Koodin voi laittaa vaikkapa kertausmonisteen kulmaan tai lisätä oppikirjan sivuille, kuten Mikkelissä on tehty. Koodin voi tehdä esimerkiksi goo.gl-osoitteenlyhentäjän 'details'-osiossa tai muulla QR-koodigeneraattorilla. Koodi luetaan mobiililaitteen (älypuhelin, tabletti) QR-koodisovelluksen  avulla.

Lisätietoja QR-koodien opetuskäytöstä löydät tästä diasarjasta.

Kuva-arvoituksia PowerPointilla! PowerPointilla tai muilla vastaavilla esitysgrafiikkaohjelmilla voit helposti tehdä "Ruutuässä"-tyyppisiä kuva-arvoituksia, joissa kuvasta paljastetaan osa kerrallaan ja koetetaan tunnistaa, mistä on kyse. Katso esimerkkitehtävä EU-maiden lipuista. Ohje arvoituksen tekemiseen PowerPointilla tai Google Drivessa.

Kerro oma ideasi!